Extension of an old family house / Architekti BKPŠ

0

Extension of an old family house / Architekti BKPŠ

© Tomas Manina© Tomas Manina© Tomas Manina© Tomas Manina+ 15


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    54 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2018


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Trnava trial


  • Main architects:

    Pavol Paňák, Martin Kusý st.


© Tomas Manina
© Tomas Manina

Text description provided by the architects. The extension is part of a group of buildings on the site of a former village brickyard. It adds to the existing house of a former master brickmaker – this house was restored in the mid-1990s. The brick kiln, which was in a dilapidated state, was rebuilt in a workshop 10 years ago. After World War II, when brick production was closed, an orchard was set up on the site.

© Tomas Manina
© Tomas Manina

The original brick mansion was a typical country-style portico with a pitched roof. Portico’s house was actually a smart plan – as vernacular houses once were. The portico attached to the longitudinal main volume was a distinctive and practical feature at the interface of the house’s exterior and interior. In addition to the natural protection of this frequented area, it regulates the different effects of summer and winter sunshine on the mass of the masonry.

© Tomas Manina
© Tomas Manina
Ground floor plan
Ground floor plan
© Tomas Manina
© Tomas Manina

The extension is in fact an extension of the silhouette of the existing house including its portico. It is subordinate to the existing cross figure, but inside there is a radically different concept of space. It is an open space scheme without the usual ceiling separating the living room from the attic. The new living room with a modest floor area is equipped with a generous space experience.

© Tomas Manina
© Tomas Manina

The roof truss could be interpreted as a typical rafter construction scheme or as a structural scheme of two inclined slabs supporting each other. All bricks used in the roof truss are marked after their origin. More than 2/3 had been made by this old brickyard, the rest comes from the brick kilns that have disappeared from the neighboring region. The decorative mosaic look of this roof truss is derived from different shades and irregular surfaces, typical of handmade brick production. The Empora gallery is inserted into the dividing line of the existing house and its new extension – it serves as a connection to the existing attic.

© Tomas Manina
© Tomas Manina

The concrete block walls are coated on the outside and inside with a classic lime plaster without finishing plaster. Other materials of this extension are also left without further surface treatment – concrete of the floor and the empora, precast concrete blocks of the columns of the portico and the chimney, steel beams and sections, etc. In a certain sense, it is a finished-unfinished building.

© Tomas Manina
© Tomas Manina

The massive structure of the roof trusses significantly improves the accumulation characteristics of this building. It radically reduces the thermal fluctuation inside, which is a classic difficulty of the roof trusses usually built. The closable glazed portico serves as a climate buffer zone for most of the year. This extension is a special tribute to the culture of a brick-making profession.

© Tomas Manina
© Tomas Manina

Share.

Comments are closed.