Studio KONKRET wraps Hungarian family home in dark wavy slates

0

Award-winning + sustainable home design from studio KONKRET

hidden between a walnut plantation and an open hay field, this Hungarian house stands with its bold, wavy facade – an unconventional appearance in residential design. architectural firm KONKRET studio completed the award-winning project as a low-cost yet sustainable one-story house for a family of four, with a close connection to the garden.

‘theLooking back, we could say that with harmonious cooperation, we have succeeded in creating a compact and durable home for the family, which is both exciting and simple ”, shares the KONKRET studio. the project won the 2020 media architecture award and the 2020 green house of the year award in hungary.

images © levente sirokai and krisztina ancza

A COMPACT DESIGN WITH AN OPTIMIZED SPACE ORGANIZATION

at first glance, the house seems quite compact; the design team deliberately created this impression to minimize the architectural footprint and avoid unnecessary occupation of open land – resulting in strict spatial organization. ‘with sufficient optimization, we could define the space that is minimized, but habitable with practical and compact systematic solutions’, explain the architects from the KONKRET workshop. for example, the location of the project strongly defined the location of the openings, entrance and boundaries of the house to create an overall harmony with the narrow but long land.

it all ended in a simple and proportionate volume with an asymmetric pitched roof. the solid, square plan of the house provides an ideal connection between social and private spaces: the bedrooms are along the north side while the living-dining room and kitchen face south. between these two spatial volumes is the entry axis with a wall of built-in wardrobes. even though the kitchen is physically separate from the living-dining room, the two still maintain a strong visual bond.

KONKRET studio house in a walnut grove
the house is designed with a strong connection to the garden

AN UNUSUAL MIX OF MATERIALS THAT ENHANCES THE SIMPLICITY OF LIFE

the intention for simple living and tranquility determined the choice of materials for the interiors: the polished base concrete floor, the white plaster walls and the oak furniture blend perfectly to create spatial cohesion. these simple spaces also highlight a few family “relics”: a restored yellow sideboard; a bench inherited from the grandparents; a wardrobe that sets the tone of the parents’ bedroom; a suitcase converted into a coffee table and various handmade textiles.

in the meantime, the KONKRET studio has opted for an unusual choice for the exterior facade: a black, self-cleaning, corrugated fiber-cement slate. this waterproof and sturdy material acts as a roofing and insulation system for the home, while providing a seamless look thanks to its simple and practical shape. that said, instead of applying eaves, its wavy texture also allows drainage into the ground. the covered entrance and lounge terrace, however, are the only interruptions to the corrugated hull: these space components are made of warm-colored larch and lined with slats that counterbalance the industrial accent of the black hull.

KONKRET house studio in a walnut grove
black corrugated fiber cement slate envelops most of the house’s volume

Studio KONKRET wraps Hungarian family home in dark wavy slates
the warm-colored larch slates of the terrace counterbalance the industrial quality of the corrugated shell


Source link

Share.

Leave A Reply