The Blackburn family home to replace a decaying old care home

0


A FORMER retirement home in a conservation area is to be demolished and replaced with a large family home.

An attached barn is to be incorporated into the new property at Revidge Road, Blackburn.

Imran Kovariwala was granted permission to demolish the former Higher Ravenswing senior home and replace it with a six-bedroom house.

On the advice of Blackburn and the town planners of Darwen City Council, he kept the neighboring barn and incorporated it into the new property as a recreation area. The new house will have three floors and a basement.

The Design and Access Statement submitted with the Planning Application states: “The proposal is to demolish a poorly maintained nursing home and replace it with a new dwelling while maintaining / renovating the adjoining barn to form a only dwelling.

“The use is for the enjoyment of a quality family home. The proposal is largely based on the location of the retirement home.

A report recommending approval of the project in the conservation area of ​​the company’s park states: “The conservation of the barn element is welcome, as the proposed use would help maintain the significance of the building.

“This element of the plan will meet the obligation to preserve the character and appearance of the conservation area and will result in some public benefit in keeping the building in active use, thus maintaining its presence.

“The loss of the element of the house will cause minor damage to the conservation area.

“The house is designed in such a way that it retains a feeling of previous ownership which maintains a relationship and connection with the adjoining barn. The element of the house is very weathered and probably dates from the mid to late 19th century.

“From the perspective of the golf course at the back, the proposal represents a significant visual improvement. ”

The report adds, “It should be noted that the main design features of Revidge Road’s elevation principle of the replacement housing are largely replicated at the rear – ie. gable roof profiling, fenestration, but with the addition of more contemporary roof terrace elements.


Share.

Leave A Reply