The former retirement home on Shrubbery Avenue will be transformed into a family home

0

Part of a former care home will be converted into a home after plans were backed by the council.

Worcester City Council planning officers have approved a plan for Beau Homes which will see part of a former care home in Shrubbery Avenue, Worcester converted into a five-bed home.

The care home used to span five buildings on Shrubbery Avenue, but has been empty since 2019 after the provider left.

In comments submitted alongside the application, Sophie and Gareth Hughes of Rockingham Lane in Worcester, who had previously converted the former medical practice Berywn House in Shrubbery Avenue into a home, said: ‘We have bought [the building] from Beau Homes – this is a completely independent development from the rest of the former Shrubbery Care Home, and should be considered a standalone planning application.

“We will restore it to its former glory, retaining as many Edwardian features as possible and having an appropriate façade.”

A report outlining the council’s approval said the conversion to a home would have less impact on the street than the old care home.

“In terms of impact on the amenities of surrounding properties, the four neighboring properties are owned by the Candidates,” the report said.

“However, accreditation still needs to be considered.

“As there would be no proposed extensions to the existing property, there would be minimal impacts.

“The former use as a nursing home would have had a greater impact on neighboring residents in terms of increased noise, visitors and general comings and goings.”

A statement attached to the application said most of the work would be done inside the house, with the building outside largely intact.

A rear extension would be demolished as part of the works, with existing ‘poor’ windows replaced and repairs made to crumbling garden walls.

The three-story building sits in the city’s Shrubbery Avenue Conservation Area, but is unlisted — nor listed locally — and is designated as an “unlisted key structure” in the area.

The works would “protect and enhance the character of the area through substantial improvements to the building’s facade”, according to the request.

Share.

Comments are closed.