the villa favre is built as a two-family house in the north of lausanne

0


[ad_1]

VILLA FAVRE IS A TWO-FAMILY HOUSE LOCATED IN THE NORTH OF LAUSANNE

schauman & nordgren architects + meyer architecture complete villa favre, a two-family house located in mont-sur-lausanne, switzerland – a district north of lausanne on lake geneva. the house includes a 200 m² residence for the favre family, as well as 100 m² long-term rental accommodation.

all images are courtesy of schauman & nordgren architects

favre villa design with two-way privacy FOR TWO FAMILIES

the team of architects schauman & nordgren made these attributions legible in the imprint of the villa favre, which takes an irregular hexagonal shape. this in turn creates privacy for both families. with the Meyer Architecture team, SNA created separate entrances that face each other, as well as windows at different angles that prevent viewing into the adjacent courtyard. the exterior façade also expresses this interior configuration in two parts.
villa favre schauman nordgren architects meyer architecture 5

A CLEAR AND VERTICAL COMPOSITION OF spatial FUNCTIONS

the ground floors of both residences are public spaces for eating, working and socializing, while the upper floors are intended for rest and relaxation. as a metaphor, the architects installed shutters on the upstairs windows that can be closed for the night. the building “closes” its eyes figuratively when it falls asleep. finally, a generous roof terrace with a garden completes the composition where the favre family can enjoy a breathtaking view of the hillside site and the wider surroundings.

schauman & nordgren architects + meyer architecture build a villa for two families in lausanne

enhancement of the different floors with striated wood + concrete

the exterior materials further illustrate the different functions of each floor, and the ridged concrete and wood strips from SNA visually highlight the wooded section. however, the same larch wood slats from the top floor were used to pour the cast-in-place concrete facade on the ground floor. the final relief creates a unique architectural expression with a beautiful play of light and shadow.

villa favre schauman nordgren architects meyer architecture 12
larch wood slats provide a visual link between the two floors

[ad_2]

Share.

Comments are closed.