Unyang-dong Ria Two-Family House / Seoga Architecture

0

Unyang-dong Ria Two-Family House / Seoga Architecture

© Roh Kyung© Roh Kyung© Roh Kyung© Roh Kyung+ 24

© Roh Kyung
© Roh Kyung

Text description provided by the architects. The site is located in alignment with its adjacent sites and roads, and the north side faces a 6m road while the south and west sides face a park site. Since the Hangang Ecological Park is formed and the Han River flows across the north road, a good view can be obtained from a height of two stories. A field of reeds stretches beautifully to the south, but as the park path crosses it, the entire interior of the house is visible to nearby walkers. Therefore, through proper opening and closing, the privacy of the client family should be protected from outside eyes, and at the same time, the natural landscape surrounding the site should be brought into the house.

© Roh Kyung
© Roh Kyung
First floor plan
First floor plan
© Roh Kyung
© Roh Kyung

Ria’s two-family home is made up of two generations and in-laws, which is unusual at this time. The family consists of five adults and a toddler. As they have each lived in different types of houses so far, their demands were very different from each other. Each living and yard space has been separated to keep the privacy of each independent person, and a shared yard where family members can possibly gather if necessary has been provided.

© Roh Kyung
© Roh Kyung

The masses of the house were planned in the parking lot and the spaces where the in-laws will live separately, according to the circulation as well as the form and function of the site, and in the process of layering, meeting and dividing the spaces, outdoor spaces such as the courtyard or courtyard were naturally created. The layout of the interior space of the house reflected the requirements of the age and eyesight of the family members. The main living space for elderly parents has been arranged on the first floor considering the convenience of movement and accessibility of the space from the outdoor courtyard, etc., and a narrow wooden porch has been provided facing to each room.

© Roh Kyung
© Roh Kyung
Section
Section
© Roh Kyung
© Roh Kyung

The second floor was designed as a space where the young couple and their toddler will live, and it was designed to have different views depending on where each bedroom is located and where the living room is located. From one room, the Han River can be seen, from another, the landscape of the reed field stretches out, and from the corridor, the inner courtyard and the nearby park face. The diversely distributed demands of family members were able to be accommodated in a single house through spaces of different personalities, each with different directions of views, sizes, heights, etc.

© Roh Kyung
© Roh Kyung

The architect wanted this house to find its place in a neighborhood with a concise and simple appearance amidst the unpredictable changes of the environment by only combining box-shaped masses of different sizes according to the scale to accommodate the program internal. In order to better reveal this concise aspect, the finishing material of the exterior wall has been simplified with exposed concrete and similar colored bricks. Through this, we hoped that this house would become an empty background among the surrounding houses which will be variously built, and harmonize with the shade of the trees in the park.

© Roh Kyung
© Roh Kyung

Share.

Comments are closed.